
نورپردازی سینما و ویدیو
نورپردازی سینما و ویدیو (Motion Picture and Video Lighting)
نویسنده: بلین براون (Blain Brown)
مترجم: رضا نبوی (Reza Nabavi)
ناشر: نشر افکار، ۱۳۹۳، تهران
۴۴۵ صفحه
* اهداف و چگونگی مطالب کتاب در بخشی از مقدمه چنین مطرح شده است: "... با پیشرفت ابزار نورپردازی، انواع فیلم، لنزها، و بی تردید عـرضه فن آوری ویدیوی دی وی، و اچ دی، و مقبولیت یافتن آن ها در دنیای حرفه ای، اصول نورپردازی هم چنان ثابت باقی مانده است. نورپردازی خوب امری ثابت است؛ ... در این کتاب سعی کردیم هر دو جنبه فنی و زیبایی شناسی نورپردازی را پوشش دهیم، هم چنین روش ها و "روند" کار را بشناسیم ـ تفکر و روشی که از آن طریق صحنه نور داده می شود و آماده فیلم برداری می گردد.
... فراگیری نورپردازی مطالعه ای تمام عمر است. تا به حال افراد انگشت شماری احساس کرده اند که همه چیز را می دانند. این شانس فراگیری دائمی، هر روز بهتر شدن، و یافتن راه های جدید برای انجام کارها، یکی از جذابیت های نورپردازی محسوب می گردد؛ اگر امکان تکرار فرمول وار آن بود، کاری ملال آور می شد.
چه می خواهید در زمینه نورپردازی فیلم و ویدیو شروع به کار کنید و چه مدتی است که بدین کار مشغول اید، امیدوارم این کتاب بتواند در ادامه روند نورپردازی بهتر، شما را یاری کند."
* مطالب و مواردی که در این کتاب مطرح می شوند عبارتند از: تاریخچه نورپردازی، به اختصار و جهت آشنایی مخاطب. منابع نوری، شامل چراغ های گوناگون نورپردازی، از نظر ساختمان، توان، جنس نور و ... . اصول نورپردازی و کارکردهای نور، و تشریح چند نمونه از نورپردازی های انجام شده برای صحنه ها و فضاهای گوناگون. نورپردازی ویدیوی اچ دی، دی وی، و اس دی. تئوری های نوردهی، رنگ و کنترل دمای رنگی نور. گروه نورپردازی و نوع فعالیت های هر یک از افراد گروه در یک پروژه نورپردازی. و همچنین بخش هایی شامل مطالبی در مورد برق، اتصالات، لامپ ها، سرپیچ ها، و ... .
* بلین براون، علاوه بر حیطه نظری، به فیلمبرداری فیلم های داستانی، تبلیغاتی، و موزیک ویدیو هم مشغول است. و آنچه نگاشته، بی تاثیر از تجربه کاری وی نبوده است. چنانچه به جزئیاتی درباره انواع برق، کنترل و تقسیم آن، انواع پیریزها، کابل ها و ... نیز می پردازد.
* رضا نبوی، مترجم کتاب نیز علاوه بر تحصیل سینما، تجربیات عملی، و ترجمه کتب تخصصی سینما و عکاسی، مدت های مدیدی است که به تدریس در این زمینه پرداخته و به خوبی با موضوعات کتاب آشنا و عجین است. یکی از محاسن کار او، واژه نامه ایست که هم به ترتیب حروف الفبای انگلیسی و هم به ترتیب حروف الفبای فارسی در ۸۵ صفحه، توسط وی تنظیم و به متن کتاب علاوه شده است، و می تواند نمونه ای برای معادل سازی های لغات فنی نورپردازی و فیلمبرداری باشد.